dinsdag 26 september 2017

mooiste dag

'Wauw Romy, ik zie de griezelbus!'. Voor het Limburgs museum in Venlo staat een grote rode bus geparkeerd. Achter de ramen zitten donkeren gedaantes, met de handen tegen de ramen gedrukt.
Het is duidelijk. We zitten goed. Hier moet de tentoonstelling van kinderboekenschrijver  Paul van Loon  de andere werkelijkheid wel zijn! "Ben je er klaar voor Romy? Dan gaan we naar binnen!' Een licht nerveus snoetje met oortjesdiadeem knikt naar me en ik duw de rolstoel naar binnen.

Binnen is alles in griezelsferen gebracht. Overal hangen spinnenwebben en skeletten. Het personeel loopt met griezelige hoedjes op. Kinderen krijgen heksendrankjes met oogbalgebakjes. Romy wijst in het winkeltje bij de ingang de boeken aan die ze allemaal heeft gelezen. Foeksia, bijna alle Dolfjes, Raveleijn, meester kikker en de griezelbus een stukje, maar die was nog een beetje te eng. Opeens komt er een mevrouw naar ons toe. 'Jij bent vast Romy! Kom maar mee, we verwachtten je al! We nemen nog snel even alles door.'

Een half uur later begint de officiële opening. De directeur van het museum vertelt over het belang van lezen en doet een leuke "Paul van Loon"quiz met alle kinderen, die al dan niet verkleed voor het podium staan. Romy is bij vraag één al af. Komt vast door de zenuwen. Zij let meer op de trap waar elk moment haar held naar beneden kan komen.

En ja hoor. Daar komt hij dan. Gehuld in een donker maar toch feestelijk jasje, zwarte hoed op zijn hoofd en natuurlijk zijn kenmerkende zonnebril op zijn neus, loopt hij als een echte rockster door de menigte. High fives worden onderweg aan alle kanten uitgedeeld en dan stapt hij het podium op. Paul vertelt hoe blij hij met het museum is, dat zijn boeken tot leven heeft gebracht. Hij bedankt iedereen die eraan heeft meegewerkt. Er mist echter nog één boek in het museum. Zijn nieuwste boek. Daarover zegt hij dit:

'Na een theatervoorstelling kwam er een keer een meisje in een rolstoel naar me toe die vroeg of er ook weerwolven in een rolstoel bestaan. Dat heeft mij toen aan het denken gezet. En uiteindelijk heb ik het nieuwe Dolfjeboek Griezelwielen geschreven waarin een rolstoel een grote rol heeft. In het nawoord bedank ik het meisje maar ik wist haar naam niet. Gelukkig ontving ik van mijn uitgever een bestelling van dit boek met de volgende tekst: "Ik bestel dit boek voor mijn dochter Romy, zij stelde ooit de vraag of er rolstoelweerwolven bestaan" En zo heb ik haar gelukkig gevonden! Romy kom er maar bij!'

Voorzichtig duw ik Romy tussen de kinderen door naar voren. En voor ik het weet wordt ze onder luid applaus met rolstoel en al het podium opgetild. Meteen krijgt ze de microfoon onder haar neus geduwd en wordt er gevraagd of ze ooit had gedacht dat Pol(zoals ze daar zeggen) dit boek zou schrijven? 'Nee eigenlijk niet, maar ik had het wel gehoopt.' zegt ze heel eerlijk. En iedereen lacht.
Samen met Paul mag ze uiteindelijk het boek aan het museum overhandigen, zodat de tentoonstelling helemaal compleet is.

           

Als we vervolgens met Paul van Loon naar de lift lopen om boven alles te gaan bewonderen vertelt hij hoe blij hij was toen hij Romy had gevonden. Romy is muisstil en kijkt alleen maar vol bewondering naar hem. De lift springt open en we kijken een heks, een vampier, een dubbelgevouwen spin op stelten en een skelet recht in de ogen. 'Jullie passen er wel bij!' zegt de vampier heel vriendelijk. Maar Romy schudt heel hard nee en trekt snel haar haar voor haar nek. 'Wij pakken de volgende wel', zegt Paul. Vlug stapt er een Dolfje in die nog even snel zwaait naar Romy. 'Dat was echt heel raar' zegt Romy en we barsten allemaal in lachen uit. De zenuwen zijn weg.

De rest van de avond was even geweldig. De tentoonstelling is prachtig (gaat dat zien!!) , Romy heeft nog met Dolfje en Foeksia gedanst, ze werd geïnterviewd door de krant, gefotografeerd door verschillende mensen, zelfs uiteindelijk met de vampier! Maar het hoogtepunt was voor Romy toch wel de kus op haar wang die ze kreeg van Paul toen we naar huis gingen. In de auto op weg naar huis is ze er stil van. Het is al laat en donker dus ik denk dat ze in slaap is gevallen. Als ik in de spiegel kijk zie ik een traan over haar wang glijden. 'Wat is er? Was het te eng? Ben je te moe?' vraag ik bezorgd. Maar dan antwoord een klein stemmetje 'Dit was de mooiste dag ooit!'


                                               
                                                      
                                                  







12 opmerkingen:

 1. Hoe gaaf is dit lieve Romy. Je doet me veel aan mezelf denken toen ik klein was. Ik heb je mama vorig jaar leren kennen en ik hoop jou ook nog eens in het echt te zien. Ik heb de boeken nog nooit gelezen misschien word dat toch eens tijd. Lieve groetjes van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou die boeken zijn inderdaad heel leuk hoor Mirjam! Je mag er wel een keer een lenen. Kunnen jullie elkaar meteen leren kennen.

   Verwijderen
 2. Hi Romy, wat gaaf zeg! Wie is er nou niet fan van Paul van Loon! Stiekem ben ik iets meer fan van Harry Potter.. Maar wat gaaf dat jij een nieuw idee voor een boek in het hoofd van Paul van Loon hebt gestopt zeg! Mocht je nou graag een keer willen klimmen met jouw spalken, laat het mij dan weten, dat kan vast geregeld worden.

  Groetjes,

  Renske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Romy is ook een Harry Potter fan! Kijk maar eens goed naar haar brilletje :)
   Het lijkt haar heel leuk om een keer met je te gaan klimmen.

   Verwijderen
  2. @annamarton: ik zou HEEL graag met je in contact komen. We waren ook bij de opening afgelopen vrijdag en ik heb dit ontroerende tafereel gezien.

   Verwijderen
  3. Hoi Rietje, dat kan hoor. Je kan me mailen op annamarton@ziggo.nl

   Verwijderen
  4. Lijkt mij ook leuk om te doen, ik ben bereikbaar op renskenugter@hotmail.com

   Verwijderen
 3. Wauw wat prachtig! Hadden jullie het filmpje ook nog gezien op onze blog waar Romy in voor komt? Wat heb je het prachtig gedaan meisje! Heerlijk dat je zo genoten hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Yvonne, ik heb gisteren inderdaad je filmpje ontdekt. Echt super leuk om het nog een keertje terug te kunnen kijken. Het was echt een onvergetelijke dag!

   Verwijderen
 4. Wat ontzettend leuk voor Romy. Ik ken jullie niet. Maar het ontroerd me best wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi Anna, wij vonden je blog zo mooi dat we het op Facebook hebben gedeeld. Groetjes! Mirjam van boekenblog Ogma.

  BeantwoordenVerwijderen