donderdag 2 februari 2017

2 jaar later

'Waarom moet ik ook alweer naar Amsterdam vandaag?' zucht een slaperige Romy terwijl ik haar aan het aankleden ben. 'Omdat het nu precies 2 jaar geleden is dat je geopereerd bent' antwoord ik al worstelend met 2 stijve benen en een legging.
'2 jaar geleden?!' zegt Romy verbaasd. 'Ik weet het nog als de dag van gisteren.'
Mijn kleine kletskousje is verdacht stil terwijl ik op de grond haar sokken zit aan te doen. Als ik omhoog kijk zie ik een trillipje. Snel kom ik omhoog om mijn armen om haar heen te slaan. Ik voel iets nats op mijn arm druppelen. 'Dat was niet niks toen he meisje'
We zitten even samen zo. Ieder met zijn eigen herinneringen aan die dag van toen.
Dan pak ik een borstel om haar haar te kammen. Met Romy tussen mijn benen ingeklemd zit ik achter haar op haar bed. Normaal klinkt er een hoop "au" en "stop!" maar nu hoor ik niets. Als ik het elastiekje onder in de vlecht friemel zegt ze opeens 'mama, weet je wat ik nog het ergste vond?'. 'Nee' zeg ik, maar er gaat van alles door mijn hoofd. 'Dat ik toen niet kon tekenen, omdat ik zo lang op mijn zij moest liggen'. Ik haal opgelucht adem. 'Nou bofte jij even dat je moeder zo goed kon tekenen'. Meteen draait ze om 'Oh opschepper!' lacht ze. En ze springt van bed af en pakt mijn hand. 'Kom, we gaan!'


Voor degene die het nog niet weten. Romy heeft 2 jaar geleden en SDR operatie ondergaan in het VUmc Amsterdam. Het was een heftige operatie waarbij in haar ruggenmerg zenuwbanen werden doorgesneden waardoor de spasticiteit in haar benen nu zo goed als weg is. Het was een spannende keuze, en een heftige tijd, maar tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad. Romy kan sindsdien haar benen soepeler bewegen waardoor ze beter kan lopen, zitten, zelf aan/uitkleden en niet te vergeten eindelijk met haar benen over elkaar zitten 😊. Je kan hier teruglezen hoe die dag was.
De SDR was de reden waarom ik aan deze blog begon (vandaar de naam Super Dappere Romy), informatief bedoelt voor de thuisblijvers. Maar is uiteindelijk uitgegroeid tot een soort therapeutisch van me afschrijven. Over veel meer dan SDR. Over mijn super dappere Romy, maar ook over mij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten